Truskawki należą do owoców sezonowych, które każdy lubi. Na szczęście można je zamrażać i doskonale się przechowują. Z truskawek można zrobić kompoty, które będą doskonale smakowały podczas zimowych dni. Mrożone truskawki są przydatne do wielu popularnych deserów. Najpopularniejsza i najszybsza w przygotowaniu jest galaretka lub jogurt truskawkowy. Dla kucharek, które lubią poeksperymentować z truskawkami, polecane są przepisy z wykorzystaniem truskawek. Te pyszne owoce doskonale komponują się z bitą śmietaną. Można je wykorzystać do przygotowania deserów.

Wystarczy upiec biszkopt, następnie przełożyć go kremem. A na wierzch udekorować truskawkami i zalać tężejącą galaretką. Takie ciasto jest pyszne w zimowe wieczoru, przypomina lato. Truskawki doskonale nadają się do koktajli. Wystarczy je tylko zmiksować i dodać naturalny jogurt. Wykorzystywane są również do przyrządzenia ptasiego mleczka o smaku truskawkowym. Truskawki są niezastąpione w każdej kuchni. Ponieważ można je dodawać do wielu ciast oraz wykorzystywać do sałatek owocowych.